Barón de Ley
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....
Barón de Ley
Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Het zou een zogenaamde single estate bodega worden, met druiven van de eigen gaarden. Een uniek concept toentertijd in Rioja, waar meer dan 90% van de wijnbedrijven traditioneel afhankelijk is van lokale druiventelers.Op het domein van Imas, in de gemeente Mendavia aan de linkeroever van de Ebro, werd begonnen met de aanplant van 70 hectare tempranillo, 10 ha cabernet sauvignon en 10 ha andere variëteiten. Hiermee was het huis niet meer afhankelijk van prijsschommelingen op de druivenmarkt en kon het de kwaliteit van de vruchten nauwlettend in de gaten houden.
Het 16e eeuwse Benedictijnse klooster dat bij de finca behorende, zou dienst doen als opslagkelder met een capaciteit van een half miljoen flessen, als ontvangstruimte, en als de behuizing voor cultureel historische evenementen. De bel in de voortuin van dit gerestaureerde religieuze monument werd onderdeel van het logo van Barón de Ley. De titel Barón is een knipoog naar de vele Riojaanse wijnbedrijven die zich Marqués noemen.
Voor de verwerking van de druiven werd een hypermoderne wijnkelder gebouwd en in 1990 konden de eerste wijnen aan het publiek worden gepresenteerd. Bovenal revolutionair bij Barón de Ley was de doelstelling om wijnen te produceren waarin het specifieke terroir tot uitdrukking kon komen. De meeste wijnbedrijven in Rioja maakten namelijk wijn door druiven uit verschillende delen in de regio te 'mengen', waardoor de unieke identiteit van de verschillende percelen in het uiteindelijke product verloren ging.
Daarnaast kwam bij Barón de Ley veel meer nadruk te liggen op structuur, kleur en fruitaroma's in de wijnen, want Rioja moest meer zijn dan een ongecompliceerde wijn waarin vooral de smaak van eikenhout dominant was.
Aanvankelijk vonden hun Rioja's vooral hun weg naar Spaanse restaurants en wijnspeciaalzaken, maar toen eenmaal internationale aandacht was getrokken, oversteeg de vraag naar wijnen van Barón de Ley het aanbod. Het succes maakte verdere uitbreiding onvermijdelijk en eind jaren negentig was de uitbouw van de finca een feit. Daarnaast werden ook nog contracten gesloten met regionale druiventelers die nu onder strenge voorwaarden hun fruit voor een gegarandeerde prijs konden aanbieden.
Niet voor niets behoort Barón de Ley vandaag de dag met meer dan 200 hectare gaarden tot een van de meest succesvolle wijnbedrijven van de wereld. Jaarlijks worden 3 miljoen kilo oergezonde rijpe druiven verwerkt tot diverse geweldige Rioja's: gastronomisch ijzersterke wijnen en wijnen om zomaar van te genieten. De naam Barón de Ley is een synoniem en garantie geworden voor topkwaliteit.