Meestal begint hier de druivenoogst door Piuze. Rijp en sappig, maar met een mineralige en steenachtige finale.
Patrick Piuze
De in Canada geboren Patrick Piuze komt niet uit een wijnfamilie. Hij raakte besmet met het ‘wijnvirus’ door een ontmoeting met Marc Chapoutier. Hij reisde vervolgens naar wijnbedrijven in o.a. Australië en Zuid-Afrika. In Frankrijk ontwikkelde hij zich tot wijnmaker bij Olivier Leflaive en werd Franck Grux, bekend van onze ‘huis-Meursault’, zijn mentor. Na intensieve stages bij Jean-Marie Guffens en het chablishuis Brocard werd het tijd voor zijn eigen wijnbedrijf, maar dan één zonder eigen wijngaarden. Desondanks heeft hij de belangrijkste premier cru’s én grand cru’s in zijn portefeuille, met daarnaast ook zeer betaalbare wijnen afkomstig van nabij gelegen wijngaarden. En welke wijngaard het ook is, de stokken dienen minimaal 40 jaar oud te zijn!
Hoe je het ook bekijkt, de resultaten van Patrick Piuze zijn groots en zijn naam wordt al genoemd in het rijtje van Raveneau en Dauvissat. Toch is het volgens Piuze vooral een kwestie van weinig tot geen ingrijpen, nauwkeurig - de nooit overrijpe druiven - oogsten en een extreme selectie maken op de ‘table de tri’. Voorts geen chaptalisatie en geen gebruik van nieuw eikenhout, alleen mooie vaten van 6 tot 8 jaar oud, naargelang de wijn erom vraagt.