Santa Barbera-Stefano Antonucci
Gedreven eigenaar en wijnmaker Stefano Antonucci is sterk geworteld in het dorp Barbara, in het hart van de regio Marche. De naam van het wijngoed Santa Barbara is een eerbetoon aan het land en zijn traditie en daar ziet men Santa Barbara ook als beschermheilige. De geschiedenis van deze plaats dateert uit de 6e eeuw en sindsdien draagt het dorp de naam Barbara, waar de wijnmakerij -ook nog toepasselijk- is gevestigd in een oud klooster. in 1994 zegde Stefano zijn baan bij een bank op om terug te keren naar zijn geboortegrond om wijn maken. Wijn die wijnliefhebbers zou bekoren. Hij wordt gezien als een een visionaire en eclectische wijnmaker, die voortdurend streeft naar stilistische perfectie. Het 18e eeuwse kloostercomplex is doelmatig verbouwd om aan moderne eisen van het wijnmaken te voldoen. Met zijn vertrouwde wijnmaker Luigi Lorenzetti en zijn team beheren zij een gebied van 45 hectare land dat zich wijds uitstrekt op de glooiende heuvels van de gemeente Barbara. De wijngaarden zijn tussen 25 en 40 jaar oud op klei- en waterrijke bodems die zich uitstrekken over een strook land begrensd door de Adriatische Zee naar het oosten en de Apennijnen in het westen. Vanaf het begin had het wijnhuis twee doelen: het doen herleven van inheemse druivensoorten, verdicchio, passerina, montepulciano en lacrima di morro d'alba en om wijnen te creëren die een beroep deden op de internationale smaak, met druivenrassen met een groot karakter hadden zoals sauvignon, merlot, syrah en cabernet sauvignon. Het belangrijkste druivenras met 28 ha is de witte verdicchio, waarvan Santa Barbara nu vijf typen wijn maakt.