Suriol
In de subregio van Vilafranca in Alt Penedes in het zuiden van Catalonie maakt het familiebedrijf Bodegas De Can Suriol biologische en biodynamische cava, mousserende wijn. Het Castell de Grabuac waar de familie Suriol woont is eeuwen oud en ligt in het gelijknamige dorpje Gabruac. Francesc Suriol besloot in de jaren negentig nog alleen biologische wijnen te maken en vanaf 1998 zijn de wijnen gecertificeerd. Zoon Assis is sinds 2006 hoofdverantwoordelijke voor de hoge kwaliteit van de wijnen. In tegenstelling tot het historische landhuis is de wijnmakerij zeer eigentijds en voorzien van de modernste apparatuur en inrichting. Bezoekers kunnen tegelijk genieten van alle facetten van een professionele vorm van enotoerisme. Kernwaarden voor het wijnbedrijf zijn duurzaamheid, biodiversiteit, traditie, kennis en maatschappelijke verantwoordelijkheid, die leiden naar natuurlijke en gezonde producten. Al meer dan 10 jaar geleden werd de eerste zwavelloze wijn geproduceerd en vanaf 2013 worden de biodynamische wijnbouwprincipes omarmd. Er worden 18 verschillende wijnen geproduceerd, waarvan een zevental cavawijnen. De Cava en stille wijnen worden met traditionele, niet-interventionistische methoden, inheemse druivenrassen gevinifieerd en gerijpt op kastanjehout uit een lokaal kastanjebos en zelfs de kurken uit het plaatselijke bos. De resultaten zijn enkele van de meest complexe en gelaagde Penedès-wijnen.