Moldavië

Met de val van het ijzeren gordijn kwam voor West-Europa de mogelijkheid om kennis te maken met de wijnen van het oosten van Europa. Mondjesmaat werd er wel al wijn uit een land als Bulgarije naar ons land gehaald. Maar een onbekend land als Moldova had geen toegang tot de Nederlandse markt. Bovendien werden alle wijnen uit Moldova op de Russische markt verkocht, met als die uit Georgië. Moldova is ook een voor ons betrekkelijk onbekend land. Het zit ingeklemd tussen twee grote landen, Roemenië in het zuidwesten en Oekraïne in het noordoosten. Sterker nog, een strook land van Oekraïne aan de zuidoostkant van Moldavo zorgt er voor  dat het land niet aan de Zwarte Zee ligt, maar helemaal ingeklemd tussen zijn buurlanden. Moldova was lang onderdeel van Roemenië, maar werd na de Tweede Wereldoorlog ingelijfd door de Sovjet-Unie. Sinds 1991 is het formeel een onafhankelijk land.

Vanaf dat moment werd het ook mogelijk een eigen wijnbouw op te zetten. Dat was echter niet zo gemakkelijk, door de grote armoede van het land en het ontbreken van technische middelen. Er ontstond wel samenwerking met westerse wijnbedrijven, maar die liep nogal eens op niets uit, door problemen bij het maken van waterdichte afspraken en een moeizame logistiek. Toch liggen er mogelijkheden in Moldova, die de laatste jaren meer en meer worden ontwikkeld.

De wijnbouw is dit land is een integraal deel van de cultuur, wijn wordt hier al eeuwenlang verbouwd en gedronken. Zelfs de Russische tsaren genoten al van de wijnen uit Moldova, samen met een bijzondere maaltijd en goed gezelschap. Ook voor de bewoners van Moldova is wijn een vast onderdeel van de maaltijd en van alle feestelijke gelegenheden.

De geschiedenis van de wijn gaat terug tot een sterke band met zowel de Griekse als de Romeinse cultuur. Uit onlangs ontdekte fossielen blijkt zelfs dat de wijnbouw in Moldova teruggaat tot 2800 voor Christus. De Grieken hadden een sterke invloed op de ontwikkeling van de lokale wijnbouw toen ze zich vestigden aan de kust van de Zwarte Zee in de derde eeuw voor Christus. Ook de Romeinen hadden hier hun invloed, toen Moldova onderdeel werd van het Romeinse rijk, gedurende de heerschappij van Keizer Traianus. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als die van de Bourgogne, de 47e graad noorderbreedte.

Het klimaat heeft iets sterkere continentale invloeden dan in de Bourgogne. De winters zijn kort en koud, de zomers lang en heet. Ideale omstandigheden om de druiven goed te laten rijpen. In Moldova vinden we verschillende uitstekende terroirs, die mooie wijnen kunnen voortbrengen. We vinden in Moldova een mix van druiven uit Frankrijk en eigen druiven. Uit Frankrijk geïmporteerd zijn merlot, cabernet-sauvignon, aligoté, pinot en traminer.. Eigen druiven van het land zijn feteasca, rara neagra, komrat, taraklia, ciumai and trifeshti.
Omdat er duidelijke verschillen in klimaat zijn, wordt de wijnbouw in Moldova onderverdeeld in subzones, al naar gelang het klimaat. De belangrijkste is de Centrale zone (Codru), rond de hoofdstad Cisinau. Het heuvelachtige landschap hier beschermt de wijngaarden tegen de ergste winterkou en de grootste zomerhitte. Daarom vinden we hier 60% van alle wijngaarden van Moldova. De zuidelijke zone (Cahul) zijn heter en droger. Ze bieden goede omstandigheden voor het maken van rode en zoete wijnen. De noordelijke zone (Balti) is relatief koud en kent dan ook vrij weinig wijnbouw. Hier vinden we wijngaarden die worden gebruikt voor de productie van wijnalcohol voor de lokale brandy. De zuidoostelijke zone, langs de rivier de Dniester (Nistreana) is warm maar niet extreem droog, en vooral geschikt voor het maken van rode wijnen.  Daarmee is Moldava een land met uitgebreide wijngaarden, die een enorm potentieel vormen voor toekomstige ontwikkeling van de wijnbouw.