Gaja-Ca'Marcanda
Gaja-Ca'Marcanda
In de Maremmastreek, bij Bolgheri binnen de gemeente Castagneto Carducci, wordt Angelo Gaja in 1996 eigenaar van een ander bezit in Toscane: Ca’Marcanda. De naam van het nieuwste project refereert aan de eindeloze onderhandelingen die Angelo voerde voor hij dit stuk land kon kopen.Tot aan de jaren '30 van de vorige eeuw was deze regio een overwegend moerasachtig gebied zonder wijnbouw. Maar nadat was ontdekt dat op wat grotere hoogte de bodem en het klimaat zeer geschikt zijn voor cultivatie van met name cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en syrah, vestigden zich steeds meer wijnbedrijven in het gebied.
Omdat Bolgheri geen wijntraditie kent, genieten producenten een hoge mate van vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Zo kunnen wijnen geproduceerd worden in de stijl van de Bordeaux, de streek die door zijn ligging en klimaat grotendeels model stond en staat voor veel Italiaanse rode wijnen uit de omgeving van Bolgheri.
Hiernaast plantte een enkele wijnproducent ook de autochtone sangiovese aan. Door assembleren ontstonden overwegend 'internationale' wijnen, maar met een duidelijk Italiaans accent. Angelo Gaja behoort ook tot de selecte groep van vooraanstaande wijnmakers die zich bezighouden met de productie van dit nieuwe type Italiaanse wijn. En met succes, getuige zijn Promis, Magari en Camarcanda.