Nervi-Conterno
Nervi-Conterno
Gattinara 2020
€109,00
Nervi-Conterno
Gattinara Valferana 2018
€199,00
Nervi-Conterno
Gattinara Molsino 2018
€199,00

Nervi-Conterno

Italo Nervi opent zijn wijnhuis in 1906 met wijngaarden die al sinds 1679 in het bezit van de familie zijn. Hij is daarmee de eerste in de regio Gattinara. Nervi en zijn nakomende generaties bouwen voortdurend aan de reputatie van het wijnhuis. Het is het oudste en beste wijnhuis van Gattinara in Alto Piemonte, het noordelijke deel van Piemonte. In 2018 zijn alle ogen op Gattinara gericht als Roberto Conterno van het beroemde Barolo-wijnhuis Giacomo Conterno 90% van Nervi aankoopt, terwijl de toenmalige eigenaren Kathrine en Erling Astrup voor 10% partners blijven. De eigenaren van Nervi wilden graag hun wijnhuis verkopen onder de voorwaarde dat het in goede handen zou belanden. Ze vonden hun partner in Roberto Conterno met wie ze al jaren goed bevriend waren. Roberto blijft samenwerken met de ervaren wijnmaker van Nervi, Enrico Fileppo, en stelt als doel het wijn maken met dezelfde bezieling te benaderen als waarmee hij de wijnen in Barolo maakt. De regio biedt, net als Barolo en Barbaresco, ideale condities voor Nebbiolo van topkwaliteit. Met de aankoop van Roberto Conterno in 2018 zijn ze begonnen met grootschalige verbeteringen in de kelder, waaronder een grote renovatie van de cantina en vergelijkbare bottelarij als die Roberto op het landgoed Conterno in Monforte d'Alba heeft.

Gattinara krijgt in 1967 de Italiaanse DOC-status en in 1990 de DOCG-status. Het is één van de topgebieden voor Nebbiolo. Hoewel Barolo en Barbaresco alle aandacht krijgen maken wijnmakers in Gattinara net zulke fantastische wijnen met Nebbiolo. Nervi is de oudste wijnmakerij in Gattinara en heeft daarbij het geluk grote belangen te hebben in twee van de beste cru's van Gattinara; Molsino en Valferana. Dit zijn historische cru's in Gattinara – de vermeldingen van Molsino in stadsarchieven dateren uit 1471 en die van Valferana uit 1231! De wijngaarden groeien op een bodem van vulkanisch grind, rijke klei en mineralen (ijzer, zink, magnesium en mangaan). Door de ligging is het koeler dan in Barolo en Barbaresco. De oogst is daarom vaak ook later. De traditionele benadering van Nervi-Conterno laat de Nebbiolo met het karakter van Gattinara uitstekend tot zijn recht komen: delicaat en elegant, met zeer verfijnde zuren.