Pierre-Marie Chermette
Fabelachtig wat Martine en Pierre-Marie Chermette op hun Domaine du Vissoux maken. Zij behoren tot de laatste ambassadeurs van de ware beaujolais. Kwestie van risico durven nemen en pas oogsten als de druiven echt rijp zijn. Een ander idee van beaujolais...
Zo huren de Chermettes tijdens de oogst een koelwagen om de druiven (in mandjes) van de, ver van het domein gelegen, cru’s onder stikstofdruk naar de kelder te vervoeren. De druiven blijven op deze manier intact en zwaveling kan achterwege blijven. Kostbaar, maar het resultaat is ernaar. Het is een kwaliteitsbeleid dat zijn vruchten afwerpt.
In tegenstelling tot het grootste deel van de Zuid-Beaujolais, waar de wijngaarden op een bodem van kalksteen met klei aangeplant staan, bestaat de bodem van Domaine du Vissoux uit graniet. Deze ondergrond geeft veel meer structuur en inhoud aan de wijnen.
Zelfs hun Beaujolais-wijnen Les Griottes en Cuvée Traditionnelle worden gemaakt van druiven van oude wijnstokken. Ook de Beaujolais Primeur van Vissoux wordt gemaakt volgens bovenstaande kwaliteitsnormen. En niet zonder succes; jaar in jaar uit wordt deze wijn uitgeroepen tot de beste Beaujolais Primeur van Nederland, door alle journalisten die erover schrijven. Zelfs de primeurwijnen zijn gemakkelijk 3 tot 5 jaar houdbaar. Eigenlijk ontwikkelen zij pas na een jaar hun bijzondere smaak!
Dit zijn beaujolaiswijnen met een en al fruit, puur natuur (niet gechaptaliseerd en vergist met de druifeigen gisten), vrijwel zonder zwavel, licht verteerbaar en met drinkbaarheidsfactor 10.