Ricasoli

Ricasoli

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht, maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag hier in Toscane van alles zijn gebeurd en er mogen oorlogen zijn gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli’s onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond reeds in 1690 plaats en was bestemd voor Amsterdam.

De glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral de kwantiteit op de voorgrond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan: hij wilde toch de meer dan 850-jarige familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren '90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij sindsdien met harde hand en met maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini. De wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard.

Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld, zich - ook volgens zijn concurrenten en collega’s - op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek.