Taylor's
Taylor's
In 2017 bestaat Taylor’s 325 jaar en dit wordt gevierd met een prachtige limited edition tawny jubileumport (zie onderaan). In 1692 verscheepte Job Bearsley, een Engelse handelaar, zijn eerste port van Portugal naar Londen en richtte hij het bedrijf op dat bekend werd als Taylor’s. Het is gevestigd in portstad Vila Nova de Gaia, beroemd om zijn ontelbare lodges waar port wordt opgeslagen en ligt te rijpen. Bearsley begon zijn zaken in Noord-Portugal met de ruilhandel van gezouten kabeljauw (bacalao), graan, fruit en olie tegen Engelse schapenwol. In het logo van Taylor’s staat dan ook 4XX, het oorspronkelijke wolmerk van het bedrijf. Bearsley profiteerde van het handelsverdrag dat Engeland met Portugal sloot; zo konden er belastingvrij lakens geïmporteerd worden in Portugal. De Engelse tegenprestatie was een lage heffing op Portugese wijnen, die slechts 1/3 was van die voor Franse wijnen. Wellicht speelde mee dat Engeland in die tijd voortdurend in oorlog was met Frankrijk… Begin 18e eeuw leidde de pioniersgeestvan Jobs zoon Peter hem stroomopwaarts en kwam hij in 1744 als eerste Engelsman in het bezit van een stuk grond in het Douro-gebied, in Salgueiral. Het behoort nog steeds tot de bezittingen van Taylor’s. Vele generaties volgden elkaar op en tot op de dag van vandaag is Taylor’s nooit verkocht. De quinta’s Vargellas, Terra de Feita en Junco behoren tot de beroemdste wijngaarden ter wereld maar zijn zeer verschillend van karakter, mede door de bodems met wisselende aandelen leisteen, schist, kalk en kiezel. De wijnen hiervan worden gemaakt in de centraal gelegen Noguiera Winery bij São João da Pesqueira. Het bedrijf is bijzonder toegewijd aan het toekomstig behoud van de eeuwenoude wijngaarden en het ecologische welzijn van de Douro-vallei. Hiertoe werkt men met smalle terrassen (met slechts één rij stokken!) om erosie tegen te gaan, wordt er geen herbicide gebruikt en werkt men met bodembedekkende vegetatie met als doel een optimaal evenwicht tussen de planten en hun natuurlijke omgeving.