Terre Nere
Tenuta delle Terre Nere is de vrucht van meer dan 30 jaar passie en werk in de wijnwereld van de vulkaan de Etna, een buitengewone locatie, die imponerende berg die gezien kan worden als een 'eiland binnen een eiland'. Een plaats waar de natuur zich onmatig gedraagt maar ook hardvochtig. Het is een geraffineerde en veelzijdige microkosmos binnen dit oude vulkanische land.
De filosofie van het wijngoed is eenvoudig. Gezien een extreme klimaat, om de beste en meest consistente rijping te verkrijgen, gaat alle aandacht uit naar het wijngaardbeheer. Een team met het beste vakmanschap in alle aspecten van de wijnbouw is hier nodig om de beste druiven te kunnen oogsten met als doel het karakter van de druivenvariëteiten in hun specifieke terroir te kunnen laten proeven.
Het landgoed ligt op de noordelijke hellingen van de vulkaan, met wijngaarden tussen het dorp Solicchiata en de stad Randazzo, het gebied dat historisch wordt erkend als het beste voor grote rode wijnen. Het bezit bestaat uit 55 hectare land, verdeeld over 24 percelen met een totale wijngaardoppervlakte van 27 hectare. In de nabije toekomst is een programma ingesteld om te groeien naar 38 hectare aan wijngaarden. De meerderheid van de stokken is tussen de 50 en 100 jaar oud, zelfs met een perceel dat phylloxera heeft overleefd, met de eerbiedwaardige leeftijd van 140 jaar. De bodems verschillen sterk van elkaar van zeer arme zwarte puimsteen, schraal vulkanisch zand, as tot basaltkeien. Bijna altijd steil aflopend waardoor alle werkzaamheden aan de wijngaard handmatig plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de verschillende hoogteliggingen tussen 600 en 1000 meter boven zeeniveau.
De wijnen van Terre Nere
Al de wijnen zijn gemaakt van lokale druivenvariëteiten en allemaal D.O.C. Etna. De productie van twee versies Etna Bianco. De ene bestaat uit een veldmix van carricante, catarratto, inzolia en grecanico. De andere wordt gemaakt van uitsluitend carricante. Daarnaast opmerkelijke Etna Rosso cuvée's van zowel oude als jonge wijnstokken van nerello mascalese en nerello cappuccio. De allerbeste druiven van de oudste wijnstokken in vier crus worden afzonderlijk gevinifieerd. Vanaf 2002 worden alle druiven biologisch geteeld en vanaf 2010 zijn een deel van de wijnen gecertificeerd biologisch.
Misschien is de veel beluisterde paradoxale vergelijking met de Bourgogne wel terecht vanwege de veelzijdigheid van de bodems en de grillige aard van het klimaat. Waar de analogie nog verder fascineert, is het karakter van de wijnen. Het is niet echt de overeenkomst in smaak. Toch voelt men krachtig dat Bourgogne's en Etna broers en zussen zijn. Het drinken ervan is onontkoombaar door een overeenkomst in finesse en elegantie, die diep gaat en bindt - alsof ze dezelfde herkomst hebben.