Vendôme
Vendôme
Vendôme is een nieuwe lijn alcoholvrije wijn op basis van druivenmost en traditioneel vergiste wijn. Hierdoor is de smaak vergelijkbaar met normale wijn. Dit wordt bereikt door middel van vacuümverdamping van de alcohol. Deze werkwijze, die hierna wordt beschreven, maakt het mogelijk om de aroma’s en smaken die de wijn bijzonder maken ook zonder alcohol te behouden. De Vendôme alcoholvrije wijnen zijn daarom een bijzonder goed alternatief voor wijn. De basiswijnen worden geproduceerd in Spanje en omgezet in Duitsland en België. De lijn bestaat uit twee mousserende wijnen (classic en rosé) en drie niet-mousserende wijnen (merlot, chardonnay en rosé).
De methode:Normaal gesproken verdampt alcohol bij 78 graden. Dan blijft er nauwelijks of geen smaak over van een wijn. Hier wordt het proces sous-vide gedaan. Dit evaporatieproces ofwel het verdampen / verwijderen van de alcohol gebeurt als volgt: de wijn wordt eerst slechts verwarmd tot 45 graden. Daarna wordt de wijn van boven uit de tank via een cylinder naar beneden gestuurd. Vervolgens wordt de wijn als een dunne film tegen de wanden gespoten om de alcohol te kunnen verdampen. De cylinders die continu bewegen zorgen voor de scheiding van de alcohol en de aroma’s. De wijn wordt opgevangen en verliest bij elke rondgang alcohol. Dit proces wordt herhaald totdat er geen alcohol meer in zit, terwijl de aroma’s van de gebruikte druivenrassen bewaard zijn.