Armagnac
Het armagnacgebied ligt een stuk zuidelijker dan cognac, ten zuidwesten van Bordeaux. Armagnac is rijker en dieper van stijl dan cognac. Waar cognac een druivig en geurig karakter heeft, is armagnac voller en meer verleidelijk. Dit komt deels door de meer zuidelijke ligging, wat rijpere druiven oplevert, maar heeft ook te maken met de manier van distilleren. Armagnac wordt in één keer gedistilleerd in plaats van twee keer, en bij hogere temperatuur, in hun eigen alambic Armagnacais. Dit levert een rijker en dieper distillaat op. De rijping geschiedt op dezelfde manier als cognac, alhoewel dit bij armagnac een veel trager proces is. Dit heeft helaas tot gevolg dat veel armagnacs te jong op de markt komen. De minimale rijpingstijds voor een VS (1 jaar) en een XO of Napoleon (5 jaar) liggen ook wat lager dan bij cognac. Net als bij cognac is Ugni Blanc de belangrijkste druif. Daarnaast wordt ook veel gebruik gemaakt van de hybride Baco 22A voor extra rijkheid en gewicht in de blend. Hiermee heeft armagnac een unieke uitzonderingspositie in Frankrijk voor het gebruik van een hybride druif voor een drank met AC-status. Er zijn drie subregio’s in het gebied te onderscheiden: Bas-Armagnac (het meest elegant en aromatisch, tonen van pruimen, rijpt snel), Ténarèze (hoger gelegen, ronder en complexer, heeft meer tijd nodig) en Haut-Armagnac (de lichtste stijl, minder belangrijk voor distillatie, hier wordt vooral wijn geproduceerd).